Raad het plaatje: Welke oude boekje is dit op de foto?
Je ziet een vergeeld, vaak gekaft boekje met kaftslijtage en misschien wat kinderlijke krabbels op de voorkant. Binnenin staan rijtjes getallen, sommetjes, breuken en misschien zelfs ouderwetse rekentabellen. Geen plaatjes, geen kleuren – puur functie. Maar waar diende dit boekje eigenlijk voor?
Is het een dagboekje? Een huishoudschriftje? Of misschien iets wat je in de kerk gebruikte? Nee, dit was het onmisbare werktuig van elke basisscholier in een tijd vóór tablets en digitale leerplatforms. Weet jij nog hoe het heet?
Het antwoord: Rekenboekje!
Het boekje op de foto is een rekenboekje, een klassiek schoolboek dat generaties kinderen gebruikten om de basisprincipes van het rekenen onder de knie te krijgen.
In het rekenboekje stonden rijen sommen die je moest oplossen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Later kwamen er breuken, procenten en redactiesommen bij. Elk hoofdstuk werd moeilijker, en het boekje was vaak voorzien van pagina’s vol oefenstof die handmatig gemaakt en nagekeken moest worden.
Voor veel kinderen was het rekenboekje een bron van frustratie (“Hoeveel is 37 x 8 ook alweer?”), maar ook een ritueel onderdeel van het schoolleven. Sommige boekjes kregen zelfs een stempel of sticker van de juf of meester als je een bladzijde foutloos wist te maken — hét bewijs dat je goed bezig was.
Vandaag de dag zijn deze boekjes ware nostalgie voor wie is opgegroeid in de tijd van schoolborden, krijt en schriftjes. Herkende jij dit kleine boekje vol grote opgaven nog?