Zelfmaak ideetjes

De leukste zelfmaakideetjes vind je hier!

  • Life hacks
  • Voeding
  • Huis
  • Kids
  • Opmerkelijk
  • Raadsels
  • Huisdieren
  • Tips

Je hebt je spaghetti altijd verkeerd gekookt, zo moet het wel!

Spaghetti koken zoals de meeste mensen het doen – in een grote pan met ruim kokend water – lijkt vanzelfsprekend. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is? Sterker nog, er is een slimmere, efficiëntere manier die je tijd, energie én water bespaart. Het enige wat je nodig hebt is een grote koekenpan en koud water.

De klassieke methode is achterhaald
Volgens de traditionele aanpak breng je een grote pan met minimaal vier liter water aan de kook, voeg je de spaghetti toe en laat je deze koken tot hij gaar is. Maar die aanpak is niet alleen omslachtig, hij verspilt ook onnodig veel water en energie. Bovendien zorgt het voor veel stoom, wachttijd en uiteindelijk een pan vol water die je gewoon wegspoelt.

De slimme methode: spaghetti in de koekenpan
Zo werkt het:

  1. Gebruik een grote koekenpan
    Leg de ongekookte spaghetti plat in een brede koekenpan. De meeste koekenpannen zijn breed genoeg om de spaghetti in zijn geheel neer te leggen zonder te breken.

  2. Voeg koud water toe
    Giet ongeveer 1,5 liter koud water over de spaghetti, net genoeg om alles onder te dompelen. Je hoeft het water dus niet eerst aan de kook te brengen.

  3. Breng het geheel langzaam aan de kook
    Zet de pan op middelhoog vuur. Naarmate het water opwarmt, wordt de spaghetti zacht en buigt vanzelf mee. Doordat je koud water gebruikt, plakt de pasta niet aan elkaar.

  4. Laat zachtjes koken tot het water bijna verdampt is
    Roer af en toe door en laat het water langzaam verdampen. De pasta zal perfect gaar worden én zetmeel afgeven aan het water, waardoor er een ideale basis ontstaat voor je saus.

Wat zijn de voordelen?

  • Geen plakkerige spaghetti: het koude water voorkomt dat de slierten aan elkaar gaan kleven

  • Sneller klaar: je hoeft niet te wachten tot liters water koken

  • Je bespaart water en energie: je gebruikt minder water en hoeft het minder lang te verhitten

  • Ideaal voor saus: het overgebleven zetmeelrijke kookwater is perfect om direct een saus in de pan te maken

Extra tip
Wanneer de spaghetti bijna gaar is en het meeste water is verdampt, kun je je saus (bijvoorbeeld tomatensaus, roomsaus of olie met knoflook) direct in dezelfde pan toevoegen. Laat dit nog een minuutje meekoken zodat alles goed mengt. Geen extra pannen, geen verspilling, wel veel smaak.

Spaghetti koken in een koekenpan met koud water is niet alleen efficiënter, maar ook smaakvoller en eenvoudiger. Probeer het zelf en je zult merken: je hoeft echt geen grote pan water meer aan de kook te brengen voor een perfect bord pasta. Minder moeite, meer resultaat.

Vond je dit een leuk artikel? Delen op Facebook

Trending in Nederland...

  • Waarom Je Pasta Nooit Moet Afgieten In Een Zeef (en Hoe Het Wél Hoort) 1x gedeeld
  • Deze Man Consumeert Voedsel Wat Over De Datum Is Om Te Bewijzen Dat Het Nog Goed Is, Met Onverwachte Resultaten 1x gedeeld
  • Dit Zijn De Slimme Trucs Waarmee Supermarkten Jou Foppen! 1x gedeeld
  • Dit Apparaat Van De Action Is De Perfecte Gadget Deze Zomer! 1x gedeeld
  • Wanneer Gooi Jij De Knoflook In De Pan? ZO Moet Het, Iedereen Doet Het Verkeerd! 1x gedeeld
  • Dermatologen Waarschuwen: Vermijd Deze Voedingsmiddelen! 1x gedeeld
  • Zoveel Geld Ga Je Straks Voor Een Broodje Op Het Terras Betalen…. 1x gedeeld
  • Als Je Voor 1990 Geboren Bent Weet Je Wat Dit Is! 1x gedeeld
  • Bak jij altijd pannenkoeken op de normale manier probeer het recept voor deze heerlijke fluffy pannenkoeken en je wil nooit meer andersBak Jij Altijd Pannenkoeken Op De Normale Manier Probeer Het Recept Voor Deze Heerlijke Fluffy Pannenkoeken En Je Wil Nooit Meer Anders 1x gedeeld
  • Toen mijn vriendin mij vertelde dat haar zelfgemaakte ovenfrietjes het lekkerste waren lachte ik haar uit tot ze mij het geheim liet zienToen Mijn Vriendin Mij Vertelde Dat Haar Zelfgemaakte Ovenfrietjes Het Lekkerste Waren Lachte Ik Haar Uit Tot Ze Mij Het Geheim Liet Zien 1x gedeeld
  • Ben je wel eens in oostenrijk geweest dan ken je vast wel de lekkernij kaiserschmarrn wel zo maak je ze met nederlandse ingredientenBen Je Wel Eens In Oostenrijk Geweest Dan Ken Je Vast Wel De Lekkernij Kaiserschmarrn Wel Zo Maak Je Ze Met Nederlandse Ingredienten 1x gedeeld
  • Eenvoud is de ultieme verfijning deze pasta is snel klaar goedkoop heeft maar 3 ingredienten en smaakt geweldig wie wil dat nou nietEenvoud Is De Ultieme Verfijning Deze Pasta Is Snel Klaar Goedkoop Heeft Maar 3 Ingredienten En Smaakt Geweldig Wie Wil Dat Nou Niet 1x gedeeld

Populair

1x gedeeldCaroline (37): Ik zit in de ziektewet, nu heb ik alle tijd om festivals te bezoeken

Caroline (37): Ik zit in de ziektewet, nu heb ik alle tijd om festivals te bezoeken

1x gedeeldChantal (32): Ik heb spijt dat ik kinderen heb genomen!

Chantal (32): Ik heb spijt dat ik kinderen heb genomen!

1x gedeeldThea (78): Mijn buurman maait het gras op zondag. Ik wil dan graag rusten!

Thea (78): Mijn buurman maait het gras op zondag. Ik wil dan graag rusten!

1x gedeeldDe 10 Meest Gemaakte Fouten met de Airfryer (En Hoe Je Ze Voorkomt)

De 10 Meest Gemaakte Fouten met de Airfryer (En Hoe Je Ze Voorkomt)

1x gedeeldJe hebt je vaatwasser je hele leven VERKEERD gebruikt (Zonder dat je het wist)

Je hebt je vaatwasser je hele leven VERKEERD gebruikt (Zonder dat je het wist)

Pagina’s

  • Contact
  • Over ons
  • Adverteren
  • Privacy Policy
  • Cookies
  • Vrijwaring

Populaire categorieën

  • Life hacks
  • Opmerkelijk
  • Voeding
  • Huis

Zoeken

© 2025 · Zelfmaak ideetjes · Alle rechten voorbehouden

Home » Overig » Je hebt je spaghetti altijd verkeerd gekookt, zo moet het wel!