Albert Heijn roept klanten met klem op om een bepaalde haringfilet thuis niet meer te eten. In het product is mogelijk de bacterie Listeria monocytogenes aangetroffen, een ziekteverwekker die in ernstige gevallen levensgevaarlijk kan zijn. Zowel de supermarktketen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukken: niet consumeren.
Het gaat om gerookte haringfilet van het AH-huismerk met een houdbaarheidsdatum van 20 december 2025, zo meldde Hart van Nederland. De besmette verpakkingen zijn waarschijnlijk verkocht tussen 3 en 8 december. Iedereen die het product in huis heeft, wordt verzocht het terug te brengen naar de winkel. Kopers krijgen het aankoopbedrag volledig vergoed; dit kan ook via de online klantenservice.

De NVWA heeft de waarschuwing verspreid via haar eigen kanalen en sluit zich aan bij de oproep van Albert Heijn om het product absoluut niet te eten.
Dit is niet de eerste keer dat de supermarktketen te maken heeft met een mogelijke listeriabesmetting. Eerder dit jaar werd al een ander haringproduct uit de schappen gehaald, dat eveneens besmet kon zijn. Ook dat artikel werd verkocht bij meerdere supermarkten.
De bacterie Listeria monocytogenes komt veel voor in de natuur, maar vormt vooral risico’s voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Volgens het Voedingscentrum overlijden er jaarlijks enkele Nederlanders door een besmetting. Voor zwangere vrouwen kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn: een infectie kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Ook elders in de supermarktsector speelt het probleem. Zo moest ALDI eind november nog gerookte forelfilet terugroepen wegens hetzelfde besmettingsrisico.













