Zelfmaak ideetjes

De leukste zelfmaakideetjes vind je hier!

  • Life hacks
  • Voeding
  • Huis
  • Kids
  • Opmerkelijk
  • Raadsels
  • Huisdieren
  • Tips

Zoveel geld ga je straks voor een broodje op het terras betalen….

Horecaprijzen opnieuw flink omhoog: ondernemers zoeken naar overlevingsstrategieën

Wie onlangs op een terras heeft gezeten of buiten de deur heeft geluncht, zal het al gemerkt hebben: de prijzen zijn wéér gestegen. Volgens de nieuwste cijfers van ING stijgen horecaprijzen dit jaar met gemiddeld 5 procent. Dat komt bovenop de 23,2 procent prijsstijging die consumenten de afgelopen drie jaar al moesten slikken. De kans dat het binnenkort goedkoper wordt? Die is klein.

Inflatie en hoge kosten drijven prijzen op

De prijsverhogingen komen vooral door de aanhoudend hoge inflatie en stijgende kosten voor personeel, huur en voedsel. Veel horecabedrijven voelen zich gedwongen die kosten door te rekenen aan de klant. Toch is dat geen gemakkelijke beslissing, want de horeca kampt al langer met het imago ‘duur’.

“We merken dat gasten steeds prijsgevoeliger worden,” zegt horeca-expert Wouter Verkerk. “Maar ondernemers hebben weinig keus: ze moeten wel, anders redden ze het niet.”

Faillissementen en stille sluitingen nemen toe

De druk op de sector is groot. In de eerste helft van 2025 zijn al 154 horecazaken failliet gegaan – ongeveer net zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast zijn er tal van ondernemers die zélf stoppen, vaak door financiële zorgen of omdat er geen opvolging is.

Volgens ING-econoom Katinka Jongkind ontstaat er een duidelijke tweedeling in de sector. “Je ziet succesvolle zaken die zich aanpassen en investeren in vernieuwing, maar ook ondernemers die het gewoon niet meer op kunnen brengen.”

Van spontane omzet naar professioneel ondernemen

Waar horeca vroeger draaide op vaste gasten en een goede locatie, is dat nu niet meer genoeg. “Dat vanzelfsprekende omzetmodel bestaat niet meer,” zegt Verkerk. “Een café of restaurant moet vandaag de dag actiever, creatiever en professioneler worden gerund.”

Volgens ING zijn slimme keuzes in de menukaart essentieel. Denk aan:

  • Kleinere menukaarten en porties

  • Focus op winstgevende producten zoals cocktails of speciaalbier

  • Gebruik van AI voor gepersonaliseerde aanbiedingen of klantenbinding

Lage prijzen, hoge marges

Een opvallende strategie: prijzen slim inzetten om klanten te verleiden tot meer bestellingen. “Een goedkoop biertje klinkt misschien niet winstgevend,” zegt Verkerk, “maar als dat ervoor zorgt dat gasten langer blijven en meer bestellen, stijgt de totale marge.”

Ook de manier van communiceren speelt een rol. Bedrijven die goed zichtbaar zijn op sociale media, transparant zijn over hun prijzen en investeren in hun personeel, hebben volgens experts een grotere overlevingskans.

En wat merkt de consument?

De gemiddelde gast merkt het vooral in de portemonnee. Een lunchbroodje voor €15 of zelfs €20 is allang geen uitzondering meer. Toch hoeven we voorlopig geen daling van de prijzen te verwachten. De verwachting is zelfs dat nog meer horecazaken de deuren zullen sluiten, simpelweg omdat het financieel niet meer haalbaar is.

Kortom: uit eten gaan blijft voorlopig een luxe. Voor horecaondernemers is het overleven in zwaar weer, waarbij creativiteit, vakmanschap en slimme keuzes het verschil maken tussen vol terras of lege stoelen.

Vond je dit een leuk artikel? Delen op Facebook

Trending in Nederland...

  • Als Je Voor 1990 Geboren Bent Weet Je Wat Dit Is! 1x gedeeld
  • Bak jij altijd pannenkoeken op de normale manier probeer het recept voor deze heerlijke fluffy pannenkoeken en je wil nooit meer andersBak Jij Altijd Pannenkoeken Op De Normale Manier Probeer Het Recept Voor Deze Heerlijke Fluffy Pannenkoeken En Je Wil Nooit Meer Anders 1x gedeeld
  • Toen mijn vriendin mij vertelde dat haar zelfgemaakte ovenfrietjes het lekkerste waren lachte ik haar uit tot ze mij het geheim liet zienToen Mijn Vriendin Mij Vertelde Dat Haar Zelfgemaakte Ovenfrietjes Het Lekkerste Waren Lachte Ik Haar Uit Tot Ze Mij Het Geheim Liet Zien 1x gedeeld
  • Eenvoud is de ultieme verfijning deze pasta is snel klaar goedkoop heeft maar 3 ingredienten en smaakt geweldig wie wil dat nou nietEenvoud Is De Ultieme Verfijning Deze Pasta Is Snel Klaar Goedkoop Heeft Maar 3 Ingredienten En Smaakt Geweldig Wie Wil Dat Nou Niet 1x gedeeld
  • Ben je wel eens in oostenrijk geweest dan ken je vast wel de lekkernij kaiserschmarrn wel zo maak je ze met nederlandse ingredientenBen Je Wel Eens In Oostenrijk Geweest Dan Ken Je Vast Wel De Lekkernij Kaiserschmarrn Wel Zo Maak Je Ze Met Nederlandse Ingredienten 1x gedeeld
  • Zin in een lekker ontbijt deze fantastische variatie met ham en kaas is simpel en gegarandeerd een succes airfryer en oven receptZin In Een Lekker Ontbijt Deze Fantastische Variatie Met Ham En Kaas Is Simpel En Gegarandeerd Een Succes Airfryer En Oven Recept 1x gedeeld
  • Ze rolt een worstje met kaas in croissant deeg wat ze daarna voor speciaal ingredient toevoegt tijd om naar de supermarkt te gaanZe Rolt Een Worstje Met Kaas In Croissant Deeg Wat Ze Daarna Voor Speciaal Ingredient Toevoegt Tijd Om Naar De Supermarkt Te Gaan 1x gedeeld
  • Nog even en dan is het weer zomer drink dit goedje voordat je naar bed gaat je zal buikvet zal als sneeuw voor de zon verdwijnenNog Even En Dan Is Het Weer Zomer Drink Dit Goedje Voordat Je Naar Bed Gaat Je Zal Buikvet Zal Als Sneeuw Voor De Zon Verdwijnen 1x gedeeld
  • Gooi jij het water van een pot augurken altijd weg niet meer doen 8 belangrijke redenen waarom je het augurken water moet bewarenGooi Jij Het Water Van Een Pot Augurken Altijd Weg Niet Meer Doen 8 Belangrijke Redenen Waarom Je Het Augurken Water Moet Bewaren 1x gedeeld
  • Zin iets lekkers zonder koolhydraten probeer dan geweldige courgettekoekjes eens verrassend lekkere smaak airfryer en oven receptZin Iets Lekkers Zonder Koolhydraten Probeer Dan Geweldige Courgettekoekjes Eens Verrassend Lekkere Smaak Airfryer En Oven Recept 1x gedeeld
  • Eet een eitje zoals je nog nooit een eitje hebt gegeten heerlijke manieren om een eitje te bakken nummer 3 lijkt me echt zaligEet Een Eitje Zoals Je Nog Nooit Een Eitje Hebt Gegeten Heerlijke Manieren Om Een Eitje Te Bakken Nummer 3 Lijkt Me Echt Zalig 1x gedeeld
  • Zin in een hele lekkere pasta dan moet jij vanavond deze pasta met boursin spinazie en kip proberen binnen 20 minuten op tafelZin In Een Hele Lekkere Pasta Dan Moet Jij Vanavond Deze Pasta Met Boursin Spinazie En Kip Proberen Binnen 20 Minuten Op Tafel 1x gedeeld

Populair

1x gedeeldDit is waarom je nooit silica gel zakjes moet weggooien!

Dit is waarom je nooit silica gel zakjes moet weggooien!

1x gedeeldZie je een plastic fles bij je band liggen? Bel dan DIRECT de politie!

Zie je een plastic fles bij je band liggen? Bel dan DIRECT de politie!

1x gedeeldWaarom je een appel over je voorruit moet wrijven, deze simpele truc werkt echt

Waarom je een appel over je voorruit moet wrijven, deze simpele truc werkt echt

1x gedeeldDaarom Zitten Er Ribbeltjes op Je Koffiefilter. Weet jij het al?

Daarom Zitten Er Ribbeltjes op Je Koffiefilter. Weet jij het al?

1x gedeeldJapanse wastruc die (helaas) NIEMAND kent, ken jij hem al?

Japanse wastruc die (helaas) NIEMAND kent, ken jij hem al?

Pagina’s

  • Contact
  • Over ons
  • Adverteren
  • Privacy Policy
  • Cookies
  • Vrijwaring

Populaire categorieën

  • Life hacks
  • Opmerkelijk
  • Voeding
  • Huis

Zoeken

© 2025 · Zelfmaak ideetjes · Alle rechten voorbehouden

Home » Overig » Zoveel geld ga je straks voor een broodje op het terras betalen….