Zelfmaak ideetjes

De leukste zelfmaakideetjes vind je hier!

  • Life hacks
  • Voeding
  • Huis
  • Kids
  • Opmerkelijk
  • Raadsels
  • Huisdieren
  • Tips

Waarom restaurant-rijst altijd beter smaakt: Het geheim onthuld!

Rijst koken lijkt simpel: je verwarmt water, doet er rijst in en wacht. Maar thuis krijg je vaak niet die perfecte fluffy rijstkorrels die je in een restaurant wel vindt. Hoe komt het toch dat hun rijst zoveel beter smaakt?

Met een paar eenvoudige trucs kun je je rijst thuis veel lekkerder maken. Wat is toch het geheim voor die perfecte restaurantkwaliteit rijst?

Goed spoelen en weken

Vroeger waste je rijst om steentjes en andere restjes eruit te halen, tegenwoordig is dat niet meer nodig. Toch is spoelen nog steeds belangrijk. Ongewassen rijst kan namelijk veel schuim vormen door vrijgekomen zetmeel. Door de rijst te spoelen tot het water helder is, verwijder je overtollig zetmeel en voorkom je dat je rijst aan elkaar kleeft. Als je zilvervliesrijst, Basmati, Jasmine of Texmati gebruikt, is het slim om de rijst 30 minuten tot een uur te laten weken.

De juiste hoeveelheid water

De water-rijst verhouding is essentieel voor lekker rijst. Vaak volgen mensen de aanwijzingen op de verpakking, wat niet altijd het beste resultaat geeft. Voor rijst met lange korrels zoals Basmati en Jasmine gebruik je 360 tot 420 milliliter water per 175 gram rijst. Bruine rijst vraagt om meer water; hier is ongeveer 480 milliliter water per 175 gram rijst nodig.

Een goede pan kiezen

Het type pan dat je gebruikt, maakt ook uit. Zorg dat je een pan met een dikke bodem hebt, die houdt de warmte beter en gelijkmatiger vast. Een dunne bodem zorgt ervoor dat het midden van de pan heter wordt, wat kan leiden tot ongelijk gekookte rijst.

Met deze tips ben je klaar om verder te gaan met het koken.

 

 

Rijst koken: Stap voor stap

Nu je alles hebt voorbereid, is het tijd om de rijst te koken. Gebruik een middelgrote pan en doe de rijst en het water (of bouillon) erin, samen met een eetlepel boter of olijfolie en een theelepel zout. Breng het zonder deksel op middelhoog vuur aan de kook. Voor witte rijst laat je het op laag vuur sudderen met het deksel erop totdat al het water is opgenomen, meestal zo’n 15 tot 20 minuten. Bruine rijst moet zonder spoelen 45 tot 50 minuten met deksel sudderen. Maar als je het wel hebt geweekt, is 20 minuten met deksel genoeg.

Handige tips

Wat voor rijst je ook kookt, één regel blijft: til de deksel niet op. Wanneer je het deksel optilt, ontsnapt de stoom, en dat beïnvloedt de textuur van je rijst. Daarnaast kun je experimenteren met smaken zoals bouillon of saffraan om een leuk smaakje aan je rijst te geven. Voeg die ingrediënten toe tegelijk met de boter of olijfolie in het begin.

Met deze tips maak je thuis rijst die net zo lekker is als in een restaurant. Veel plezier met koken en smakelijk eten!

Vond je dit een leuk artikel? Delen op Facebook
Vorig artikelVideo: Brutaal pest jongetje heeft wat extra opvoeding nodig
Volgend artikel Zijn vriendin denkt dat hij alleen een metamorfose ondergaat, maar dan gebeurt dit…

Trending in Nederland...

  • Bak jij altijd pannenkoeken op de normale manier probeer het recept voor deze heerlijke fluffy pannenkoeken en je wil nooit meer andersBak Jij Altijd Pannenkoeken Op De Normale Manier Probeer Het Recept Voor Deze Heerlijke Fluffy Pannenkoeken En Je Wil Nooit Meer Anders 1x gedeeld
  • Toen mijn vriendin mij vertelde dat haar zelfgemaakte ovenfrietjes het lekkerste waren lachte ik haar uit tot ze mij het geheim liet zienToen Mijn Vriendin Mij Vertelde Dat Haar Zelfgemaakte Ovenfrietjes Het Lekkerste Waren Lachte Ik Haar Uit Tot Ze Mij Het Geheim Liet Zien 1x gedeeld
  • Ben je wel eens in oostenrijk geweest dan ken je vast wel de lekkernij kaiserschmarrn wel zo maak je ze met nederlandse ingredientenBen Je Wel Eens In Oostenrijk Geweest Dan Ken Je Vast Wel De Lekkernij Kaiserschmarrn Wel Zo Maak Je Ze Met Nederlandse Ingredienten 1x gedeeld
  • Eenvoud is de ultieme verfijning deze pasta is snel klaar goedkoop heeft maar 3 ingredienten en smaakt geweldig wie wil dat nou nietEenvoud Is De Ultieme Verfijning Deze Pasta Is Snel Klaar Goedkoop Heeft Maar 3 Ingredienten En Smaakt Geweldig Wie Wil Dat Nou Niet 1x gedeeld
  • Zin in een lekker ontbijt deze fantastische variatie met ham en kaas is simpel en gegarandeerd een succes airfryer en oven receptZin In Een Lekker Ontbijt Deze Fantastische Variatie Met Ham En Kaas Is Simpel En Gegarandeerd Een Succes Airfryer En Oven Recept 1x gedeeld
  • Ze rolt een worstje met kaas in croissant deeg wat ze daarna voor speciaal ingredient toevoegt tijd om naar de supermarkt te gaanZe Rolt Een Worstje Met Kaas In Croissant Deeg Wat Ze Daarna Voor Speciaal Ingredient Toevoegt Tijd Om Naar De Supermarkt Te Gaan 1x gedeeld
  • Nog even en dan is het weer zomer drink dit goedje voordat je naar bed gaat je zal buikvet zal als sneeuw voor de zon verdwijnenNog Even En Dan Is Het Weer Zomer Drink Dit Goedje Voordat Je Naar Bed Gaat Je Zal Buikvet Zal Als Sneeuw Voor De Zon Verdwijnen 1x gedeeld
  • Gooi jij het water van een pot augurken altijd weg niet meer doen 8 belangrijke redenen waarom je het augurken water moet bewarenGooi Jij Het Water Van Een Pot Augurken Altijd Weg Niet Meer Doen 8 Belangrijke Redenen Waarom Je Het Augurken Water Moet Bewaren 1x gedeeld
  • Zin iets lekkers zonder koolhydraten probeer dan geweldige courgettekoekjes eens verrassend lekkere smaak airfryer en oven receptZin Iets Lekkers Zonder Koolhydraten Probeer Dan Geweldige Courgettekoekjes Eens Verrassend Lekkere Smaak Airfryer En Oven Recept 1x gedeeld
  • Olijfolie kan je voor veel meer dingen gebruiken dan enkel koken bekijk hier 8 toepassingen voor olijfolie die je niet verwachtOlijfolie Kan Je Voor Veel Meer Dingen Gebruiken Dan Enkel Koken Bekijk Hier 8 Toepassingen Voor Olijfolie Die Je Niet Verwacht 1x gedeeld
  • Eet een eitje zoals je nog nooit een eitje hebt gegeten heerlijke manieren om een eitje te bakken nummer 3 lijkt me echt zaligEet Een Eitje Zoals Je Nog Nooit Een Eitje Hebt Gegeten Heerlijke Manieren Om Een Eitje Te Bakken Nummer 3 Lijkt Me Echt Zalig 1x gedeeld
  • Zin in een hele lekkere pasta dan moet jij vanavond deze pasta met boursin spinazie en kip proberen binnen 20 minuten op tafelZin In Een Hele Lekkere Pasta Dan Moet Jij Vanavond Deze Pasta Met Boursin Spinazie En Kip Proberen Binnen 20 Minuten Op Tafel 1x gedeeld

Populair

1x gedeeldBert (80): Het maakt niet uit op wie je stemt, er verandert toch niets

Bert (80): Het maakt niet uit op wie je stemt, er verandert toch niets

1x gedeeldJeroen: ‘Verplichte vrijwilligerswerk voor uitkeringtrekkers, geniaal plan of niet?’

Jeroen: ‘Verplichte vrijwilligerswerk voor uitkeringtrekkers, geniaal plan of niet?’

1x gedeeldGreetje (69) vertelt: Waarom gepensioneerden geen belasting meer zouden moeten betalen

Greetje (69) vertelt: Waarom gepensioneerden geen belasting meer zouden moeten betalen

1x gedeeldSupermarkten doen alles om winst te maken: Man vindt ‘vleeslijm’ in biefstuk

Supermarkten doen alles om winst te maken: Man vindt ‘vleeslijm’ in biefstuk

1x gedeeldSandra (39) verbreekt contact met ouders: ‘Ze ruimen hun huis niet op!’

Sandra (39) verbreekt contact met ouders: ‘Ze ruimen hun huis niet op!’

Pagina’s

  • Contact
  • Over ons
  • Adverteren
  • Privacy Policy
  • Cookies
  • Vrijwaring

Populaire categorieën

  • Life hacks
  • Opmerkelijk
  • Voeding
  • Huis

Zoeken

Social media

© 2025 · Zelfmaak ideetjes · Alle rechten voorbehouden

Home » Voeding » Waarom restaurant-rijst altijd beter smaakt: Het geheim onthuld!